Veelgestelde vragen


Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meest gestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meest gestelde vragen te bekijken.

Daarnaast kunt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons opnemen. Denk hierbij onder andere aan informatie omtrent sierbestrating, tuintegels, keramische tuintegels, tuinhout, natuursteen, GeoCeramica en inlite verlichting. 
« terug naar overzicht

Horizontale Planken schutting maken
Tips voordat u begint

Maak uw tuin (maaiveld) zo goed mogelijk vlak.

Benodigde gereedschappen: uitzettouw, grondboor, paalhamer, houtzaag, (hoek)waterpas, lijmklemmen, boormachine met 3,5 mm hardhout / metaalspiraal boortjes, Torx bitje, huishoudtrap, werkhandschoenen4 x 50 mm Torx schroeven klaar heeft staan. 

Het is handig het plaatsen van de schutting samen met uw buurman of iemand anders te doen. Bij het werken met 5 meter planken is een derde mannetje ook geen overbodige luxe voor het snel en efficient monteren van de planken. Voor het plaatsen van de palen is 1 persoon in principe voldoende. Werkhandschoenen voorkomen houtsplinters in uw vingers.
Maakt u een horizontale planken schutting tussen u en uw buren en wilt u de schutting ook aan de achterzijde horizontaal laten doorlopen? Gebruik deze handige tip. Monteer op de hoekpalen een 4,5x7cm balk van 180 of 200 cm op alle zijden waar u uw schutting wilt bouwen. Plaats uw hoekpaal helemaal in de hoek. Op deze balken monteert u de schuttingplanken van de zijkant van uw tuin. Ook de binnenzijde van uw achterkan monteert u op deze balken. De achterzijde van uw schutting monteer u nu op uw palen en op de achterzijde van uw hoekpalen.
Monteer uw planken minimaal 5 cm boven uw borders, zo blijven uw planken schoner en waaien ze eerder droog waardoor u de levensduur verlengt.

Benodigde aantallen berekenen

Voor het berekenen van het benodigd aantal planken, palen en schroeven helpen we u graag op weg. Even bellen of emailen voor advies op maat mag natuurlijk ook.

Bij de hardhout Azobe Palen fijn bezaagd 6x6x275cm, om de 50-70 cm er altijd rekening mee houden dat u 1 extra nodig heeft als eindpaal. Bij het monteren van een vierkante paal aan uw woning kunt u deze in een kortere lengte (2 meter) bestellen.
Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij een 180 cm hoge schutting, 14 cm brede schuttingplanken en 6 cm tussenruimte hanteren wij 9 planken per zijde, dus 18 voor beide kanten. Bij een schutting van 10 meter, heeft u dan 10 x 18 = 180 strekkende meter schutting nodig. Bij een 2 meter hoge schutting betekent dit 20 planken voor beide zijden. U doet dan 20 x de benodigde schuttinglengte in strekkende meters om het totaal aantal schuttingplanken in meters te krijgen.
Bij de keuze voor 5 meter lange planken deelt u bijvoorbeeld 180 strekkende meter door 5 en heeft u 36 planken nodig + 10% zaagverlies = 39,6, kortom 40 planken.
Wij adviseren onze 4 x 50 mm TORX schroeven in RVS of verzinkt. Voor het aantal schroeven vermenigvuldigd u hetzelfde (18 x) aantal palen met het aantal planken. Daarna  keer 3 doen in verband met het aantal schroeven per plank-paal kruising. Afronden op hele verpakkingen. Er zittten standaard 200 stuks schroeven in een doos.

De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een 1,80 meter hoge schutting heeft u voldoende aan 275 cm lange vierkante palen. Bij een 2 meter hoge schutting adviseren wij 300 cm palen.

Wij adviseren minimaal 7x7 cm hardhouten palen te kiezen voor een langere levensduur (25 jaar). Bovendien zijn onze Azobe hardhout palen gepunt, deze gaan gemakkelijker de grond in. Geimpregneerde naaldhout vierkante palen zijn een stuk goedkoper en gaan 7-15 jaar mee. Zowelhardhout als geimprgneerde naaldhout vierkante palen zijn bij ons verkrijgbaar in diverse diktes: 6x6, 7x7, 8x8, 9x9 en 10x10 cm.

Bij schuttingen op slappe ondergronden of waar veel zee-wind staat adviseren we minimaal de 7x7 cm paaldikte te kiezen. Bij slappe grondsoorten kunt u eventueel snelbeton bijstorten.

We adviseren om de 50 a 70 cm een grondpaal te plaatsen. Verstandig is eerst de totale lengte per schuttingzijde op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes. Zo zorgt u bij het werken met de 5 meter schuttingplanken dat u precies een paal op 5 meter heeft staan. Heeft u een schutting van bijvoorbeeld in totaal 12 meter dan is het mooier en steviger de naden van de planken te laten verspringen over de palen. Dus zet u ook een paal op 2, 3, en 4 meter, zo kunt u aan beide kanten de 5 meter planken verspingend monteren. De rest vult u op met verticale palen om de 50 tot 70 cm.

Begin met het plaatsen van de eerste en laatste paal van uw schutting. Gebruik de 7 cm grondboor bij 6x6 en 7x7 cm palen en de 10 cm grondboor bij dikkere palen. Indien u last van droge grond heeft, bijvoorbeeld bij zandgrond, dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang, zo krijgt de grond meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter.

Zorg dat u recht blijft boren. Indien u uw paal 95 cm de grond in wilt plaatsen boort u een gat van 85 cm. Het is raadzaam een stukje tape om uw grondboor te wikkelen zodat u precies weet hoe diep u moet. Bij de eerste paal is het een beetje testen hoeveel cm u met de paalhamer nog de grond in slaat. Dit kan varieren per type grondsoorten.

Zet nu de paal in het gat. Plaats de huishoudtrap zo'n 45 cm van de paal. Sla voorzichtig en vlak op de paalkop. Na elke slag met de waterpas of hoekwaterpas controleren op de paal nog recht staat. Niet doorslaan tot de paalkop kapot is. U kunt zodra de planken zijn gemonteerd altijd nog kleine stukjes afzagen. Gaat de paal tijdens het slaan iets scheef, monteer dan de lijmklem op heuphoogte op de paal, zo kunt u de paal gemakkelijker iets draaier. Pas altijd op als 1 persoon slaat met de slaghamer en de ander de paal vasthoudt. Draag altijd werkhandschoenen tegen splinters en desgewenst een bouwhelm. Hou kinderen uit de buurt.

Stamp tot slot met de steel van uw paalhamer bijvoorbeeld de schuttingpalen goed aan. De palen plaatsen is het meeste werk, daarna komt het leukere werk, het monteren en vastschroeven van de planken.

De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor 1,6 cm dikte en 14 cm brede schuttingplanken van geimpregneerdnaaldhout. Deze zelfde plank is er ook in 20 cm breedte. Dan heeft u voor een 180 cm hoge schutting slechts 7 planken per zijde nodig. Bij Kippersluis heeft u bovendien de keuze uit talloze lengtematen tot 5 meter. Voor een luxe uitstraling en duurzame schutting kunt u ook kiezen voor bankirai hardhout planken of de trendy lariks douglas tuinplanken.

Begin met de onderste plank, net iets boven het maaiveld voor een langere levensduur. Plaats deze eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas. Met snelklemmen of lijmtang kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer in en uit het gat. Daarna met 3 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven. Niet te dicht bij de randen, anders kan het hout gaan splijten. Met onze TORX schroeven en TORX-bit gaat het schroeven heel gemakkelijk.

Bewaar eventuele planken met knoest of lichte kromming voor delen die u gaat verzagen.

U kunt nu 2 of 3 hout maatklosjes maken van 6 centimeter of de waterpasdikte gebruiken. Deze legt u bovenop de eerste plank. Hier bovenop legt u de volgende schuttingplank. Laat de naden verspringen, dus niet op 1 middelste paal alle naden laten uitkomen, dit is minder stevig en minder fraai.

Werk zo verder omhoog, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor het monteren van de planken aan de andere zijde? Begin dan weer onderaan en zet het hart van de eerste tussenruimte van de onderste schuttingplanken aan de zijde die u net heeft gemaakt met potlood over op de andere kant. Dit wordt het hart van uw eerste plank. Bij een 14 cm brede plank, komt er dus zowel 7 cm onder en boven de streep, de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal. Laat ook hier de naden weer verspringen, eventueel andersom dan aan de andere kant.

De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan. Uw horizontale plankenschutting is klaar. Onze geimpregneerde schuttingplanken of hardhouten bankirai planken hoeft u verder niet te behandelen. Wel kunt u uw plankenschutting natuurlijk wel beitsen in allerlei kleuren. Mocht u er niet uitkomen raadpleeg dan telefonisch of online onze tuinhoutadviseurs.  

Extra informatie