menu

Hoe dik moet het zandbed onder de bestrating zijn?

Wanneer u nieuwe sierbestrating wilt aanleggen, heeft u daarvoor een zandbed nodig. Hoe dik het zandbed dient te zijn, om wegzakken te voorkomen, is afhankelijk van het type ondergrond, maar vooral ook van de belasting. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen dat er een oprit, waar uw auto komt te staan, een zwaardere belasting aan moet kunnen dan het terras waar enkel uw tuinset komt te staan.

10 tot 30 centimeter

In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden. Legt u echter bijvoorbeeld een terras aan op klei- of veengrond, dan adviseren we al gauw de dikte van het zandbed te verdubbelen tot zo’n 20 centimeter. En voor een oprit kunt u het best gaan voor 25 tot 30 centimeter.

Een verstevigd zandbed

Er zijn daarnaast enkele manieren om het zandbed nog verder te verstevigen. Vreest u voor verschuivingen, bijvoorbeeld door een zachte ondergrond? Dan kunt u onder het zandbed een laag gebroken puin aanleggen. Deze maakt de ondergrond dikker en steviger.

Voor meer stabiliteit kunt u bovendien de bovenlaag van het zandbed vermengen met cement. Zo blijft het zand beter op zijn plek en hechten de tuintegels bovendien beter. Laat u door onze experts gerust adviseren over de benodigde hoeveelheid cement en in hoeverre dit in uw situatie daadwerkelijk nodig is.

Het zandbed ‘opsluiten’

Tot slot willen we nog graag het grote belang van opsluitbanden benadrukken. Deze plaatst u rondom het terras en gaan bij voorkeur net zo ver de grond in als de zandlaag diep is. De opsluitbanden houden het zandbed op zijn plaats en daarmee ook de terrastegels. Een afgebakend terras ziet er daarnaast ook gewoon netjes uit.