menu

Hoe moet ik natuursteen onderhouden?

Naast de unieke uitstraling is een groot voordeel dat natuurstenen sierbestrating relatief eenvoudig te onderhouden is. Het verkleurt nauwelijks, kan goed tegen een stootje en schoonmaken kan zonder allerlei speciale reinigingsmiddelen te hoeven gebruiken. Dit maakt natuursteen een zeer populaire vorm van sierbestrating.

Eerst alleen reinigen met water

Het belangrijkste aan het onderhouden van natuurstenen bestrating is de beginfase, als de bestrating er net in ligt. De eerste twee maanden mag u namelijk beslist geen reinigingsmiddelen gebruiken, omdat deze ervoor zouden kunnen zorgen dat de tegels hierdoor permanent minder goed water afvoeren. De enige uitzondering vormt een eenmalige reiniging met cementsluierverwijderaar, enkele dagen nadat de bestrating gelegd is. Gebruik gedurende de eerste twee maanden verder uitsluitend een kleine hoeveelheid water om de stenen te reinigen.

Natuurzeep, géén hogedrukreiniger

Hierna kunt u het best een milde, neutrale zeep gebruiken, op natuurlijke basis. Meng het met warm water en giet het over de bestrating. Met een harde bezem kunt u de vloer nu schrobben. Gebruik overigens liever iets te weinig dan te veel zeep. Op de verpakking van de zeep wordt aangegeven wat de verhouding zeep/water zou moeten zijn. Natuurzeep is goed verkrijgbaar en is bovendien beslist niet duur. Gebruik in geen geval een hogedrukreiniger! Deze verwijdert de natuurlijke beschermlaag, wat kan leiden tot corrosie.